Babaji's Kriya Yoga
Babaji's Kriya Yoga Images
English Deutsch Français Français
Español Italiano Português Português
Japanese Russian Bulgarian Dansk
Arabic Farsi Hindi Tamil
Turkish Chinese Polish  Estonian

              

1. Kærlighed er Gud, Anbu Sivam/translated into danish by Jeevajyoti

Af M.G. Satchidananda

Indenfor Babajis Kriya Yoga er indvielsens betydning ofte blevet overset. Indvielse er en hellig handling som giver et individ hans eller hendes første oplevelse af et middel til at erkende en sandhed. Dette middel er en kriya eller ’praktisk yogisk teknik’, og sandheden er en åbning til den evige og uendelige Ene. Fordi denne sandhed er hinsides navn og form kan den ikke udtrykkes via ord eller symboler. Men den kan opleves for så vidt man har en lærer, der kan dele hans eller hendes egen levende oplevelse af sandheden. Teknikken er måden hvorigennem læreren deler midlet til at erkende sandheden i sig selv med eleven.

Hvad er formålet med mig ? Hvorfor lider jeg? Hvem er jeg? Før eller siden konfronteres vi alle med disse fundamentale, eksistentielle spørgsmål. Yoga lærer at disse spørgsmål kan motivere hver enkelt af os til at befri os fra den menneskelige naturs begrænsninger.At finde svar på disse spørgsmål er visdom eller Jnana Yoga. En yogastuderende eller sadhak, en der praktiserer Yoga disciplin vil drage fordel af at forstå Yoga Siddhaernes visdomslære, da Siddhaerne netop har overvundet den menneskelige naturs medfødte begrænsninger og realiseret dens potentielle perfektion, kendt som siddhi.
Siddhaerne lærer at vor menneskelige natur er underlagt tre pletter, tre lænker, malas: den første plet eller lænke er uvidenhed om vor sande identitet eller egoisme kaldet anava mala; den anden lænke er maya, mental vrangforestilling; og den tredje, karma, konsekvenserne af vore tidligere tanker, ord og handlinger. De lærer os at Yoga er en proces, som renser disse pletter af vort sind.Via denne purifikationsproces svækkes de tre ‘lænker’, som er årsagen til vores lidelser og vi opnår selvrealisering.
I sit værk Yoga Sutraerne, fortæller Patanjali os:

Uvidenhed, egoisme, afhængighed, modstand mod - henholdsvis klamren sig til livet udgør de fem grundlæggende plager.
The Yoga Sutras, II:3

Disse plager destrueres i deres subtile form ved at man sporer dem tilbage til deres oprindelse.—The Yoga Sutras, II:10
I deres aktive form deaktiveres disse plager, som fødes i vor bevidsthed, ved hjælp af meditation.—The Yoga Sutras, II:11

De fem plager opretholder vores falske identitet og adskillelse fra Selvet - vort sande Jeg. På et subtilt plan eksisterer de som underbevidste indtryk (samskaras). De kan kun bort elimineres ved at man vender tilbage til kilden, oprindelsen, via forskellige niveauer af samadhi (kognitiv absorption), under hvilken man igen og igen identificerer sig med det sande Selv. Det lille ‘jeg’ underordnes gradvist det store ‘jeg’ og efterhånden som det sker opløses de underbevidste aflejringer eller indtryk.  I vers I.12, giver Patanjali os værktøjerne: ved konstant at praktisere løsrivelse. Spørg dig selv, hvem er bundet? Hvem er det, som lider? Hvem oplever modvillighed?

Patanjali går nu over til at berette om karma.

Lageret af karma med rødder i plagerne bærer frugt og opleves i sete (nuværende) og endnu uoplevede (fremtidige) hændelser.  —The Yoga Sutras, II.12

Så længe karma træets rødder består så længe vil det bære frugt, nemlig fødsel og de dertil knyttede oplevelser.
The Yoga Sutras, II.13

Grundet eksistensen af ‘god’ og ‘dårlig’, positiv/negativ karma opstår korresponderende behagelige henholdsvis smertefulde konsekvenser.
The Yoga Sutras, II.14

Han definerer Kriya Yoga og angiver dets formål i The Yoga Sutras,  II.1-2:

Intens praksis, selvstudie og hengivenhed for Herren udgør essensen af Kriya Yoga.

Dette udøves for at svække de grundlæggende lænker eller plager og udvikle kognitiv absorption.

For at nå den oplyste tilstand kaldet asamprajnata samadhi, råder Patanjali os:

>For andre yogier er tilstanden af ikke-differentieret kognitiv absorption opnået ved hjælp af praksis af intens hengivenhed, mod, mindfulness, kognitiv absorption og sande erkendelser.  —The Yoga Sutras, I.20

Se første og andet kapitel eller pada’er i min bog The Kriya Yoga Sutras of Patanjali and the Siddhas for kommentarer til disse vers.

Kærlighed er Kriya Yogaens vej og mål
For Yoga studerende, uden visdom, uden et klart formål, er det nemt at lade sig influere af værdierne i en materialistisk kultur: konkurrence, berømmelse, udseende, individualisme, fysisk sundhed, rigdom og succes. I vore dage bliver selv Yoga af nogle markedsført som en vej til opnåelse af materialistiske formål. At følge en sådan vej vil aldrig befri dig for de grundlæggende problemer, egoismens, vrangforestillingernes og karmaens ‘pletter’, som omtalt ovenfor. Derfor, sørg for at justere din Yogapraksis ind efter dens sande formål. Start med at definere det formål som værende kærligheden selv. Når du gør det, vil kærlighed transformere dig. Når kærlighed er dit formål, vil din forståelse af den vokse. Den vil vise sig at være betingelsesløs. Kærlighed vil være din vej og dens endestation.
Kærlighed er guddommelighedens gnist i alle væsener. Den åbenbares som  uselviskhed, evne til at udvise nåde og i medfølelse med alle levende væsener. Sand kærlighed er lig med ofring af ego. Den er Guds iboende lys i sjælen.
Når sjælen ser dette, overvældes ‘Jeg’et’ af kærlighed.  Tirumular fortæller os at  “Anbu Sivam,” Kærlighed er Siva, eller God:

Ignoranterne påstår at Kærlighed og Siva er to,
At Kærlighed er Siva, forstår de ikke;
Kærlighed er Siva, når først de forstår dette;
Smelter de i Kærlighed som Siva.
—Tirumandiram, vers 270

Guds nåde er den højeste form for kærlighed, ren og fri af illusionens lænker. Dens eneste formål er omsorg for sjælen. Guds nåde muliggør alle typer verdslige situationer og hændelser gennem hvilke sjælen kan lære sig selv at kende og forløse sig selv, opleve Guds suveræne kærlighed og blive eet med den. Gud har givet os evnen til at elske, hvorigennem sjælen ophøjer sig selv til - og indtræder i Sivas verden. Kærlighed bringer os tæt på Gud. Andre religioner vil måske hævde at Gud er Kærlighed, men Tirumular fortæller os at kærlighed er Gud. Dette hellige vers er essentielt mystisk og skal opleves for helt at kunne forstås.

Kærlighed er Yogaens base i alle sine forgreninger:  (Bhakti, Karma, Raja, Jnana) og Tantra (transformation af vor menneskenatur til guddommelighed). I Yoga sutra II.30, udtrykkes kærlighed i den første gren af Astanga Yoga, yama’erne: ikke-vold, ikke lyve, undgå tyveri, vær kysk og at være fri af grådighed. Disse fem sociale omgangsregler regulerer og harmoniserer vores sociale liv og udgør basen for vores praksis.

Kærlighed begynder med at elske sig selv. Hvis du ikke kan elske dig selv, hvordan skulle du så kunne elske andre?  På hvilke måder kan du elske dig selv? Fysisk, emotionelt, mentalt, intellektuelt, og spirituelt!

Hvordan kan du elske dig selv fysisk?
Det bedste råd jeg kan give dig på det spørgsmål er at være meget bevidst om hvad du spiser og den rolle mad spiller i dit liv og at spise med opmærksomhed. Vær vidne. Vær opmærksom på alle dine handlinger inklusive spisning. Praktiser Nityananda Kriya, uanset om du er i gang med at spise og uanset det du eventuelt spiser smager godt eller ej. Udvikl mindfulness og sindsro. Vær ikke slave af pludselige indskydelser og impulser. Tag kurser, læs bøger og eksperimenter med enkle vegetariske retter, som er komplette, velsmagende og sunde. Læg mærke til hvordan du fordøjer maden. Vælg kun føde, som giver dig energi og hjælper til at afbalancere din fremherskende dosha.

Det at elske sig selv fysisk inkluderer også at hvile, når du er træt. Undgå udmattelse, som er en hindring for opmærksomhed på selvet. Sørg for at motionere nok, så dine kirtler udskiller de nødvendige endorfiner og dine diverse indre systemer holder sig sunde. Praktiser Kriya Yogaens femgrenede vej for at kontrollere og nedbringe bivirkninger af den stress du udsættes for i din dagligdag. Regelmæssig praksis af de 18 asanas - stillinger - pranayama og meditation burde være nok, men du er velkommen til at supplere op med andre former for fysiske øvelser.

Hvordan kan du elske dig selv på det emotionelle plan?
Nogle af os behandler følelser som om de var irriterende myg, men emotioner er budbringere.  Vi bør forsøge at afkode de meddelelser de kommer med til os, snarere end at forsøge at eliminere eller undertrykke dem. Spørg dig selv ‘hvorfor’ når du føler vrede, angst, nervøsitet eller er deprimeret.  Anvend den fjerde meditationsteknik, Dhyana Kriya, og reflekter på hvorfor netop den følelse kommer op i dit sind og hvad den har at sige dig. Når du oplever svære følelser spørg dig selv’ ønsker jeg at være i kontrol eller ønsker jeg at være elsket?’ Og spørg derefter ‘hvem er det der ønsker sådan’ og ‘hvem er ‘jeg’?’ Når kærlighed er inficeret med afhængighed vil du opleve smerte, lidelse, når dine forventninger ikke bliver mødt.Ved hjælp af  løsgørelse eller evnen til at’ træde et skridt tilbage’ ved at slippe dine forventninger til hvad andre skal give dig, kan du undgå megen smerte og i stedet opleve ubetinget kærlighed, fri af egoisme.

Du kan transformere den energi der er ‘hængt op’ på dine negative følelser til positive følelser ved at praktisere Bhakti Yoga som chanting, at synge bhajans eller hengivne sange og via ceremonier og pilgrimsrejser. For eksempel når du føler dig deprimeret sæt dig og chant med intens følelse.Ikke blot vil det forløse svære følelser, det vil også opløfte dit hjerte med kærlighed og hengivenhed. Det er en langt bedre metode end at reagere ved at trøstespise, drikke alkohol, ryge eller lignende afhængighedsskabende opførsel. Emotioner kan være din ven eller din fjende. Det kommer helt an på hvordan du bruger og forholder dig dem. 

Hvordan kan du elske dig selv mentalt?
Her interesserer vi os for hvad du fylder dit sind med gennem dine fem sanser. Hvilke stimuli indoptager du via dine øjne, ører, huden,næsen og tungen? Opsøger du underholdning, der fylder din underbevidsthed med billeder af vold, begær, vrede og frygt? Forsøger du at nære dig selv med aktiviteter, som udelukkende distraherer dig? Eller vælger du billeder som inspirerer dig og aktiviteter, som hjælper dig til at udvikle sindsro og indre harmoni?
Hvordan ser din lejlighed eller hus ud? Er der rodede områder? Ville det være muligt at skabe mere plads ved at give ting væk, du ikke længere har brug for? Hold dit område godt rent og ryddeligt. Renhed er nært beslægtet med guddommelighed. Hold det så rent som du ville have det hvis Babaji skulle komme på besøg den dag. Afbrænd røgelse. Ommøbler. Syng hengivenheds sange. Spil selv eller lyt til musik, der virker opløftende på dit sind og ånd. Reserver en del af dit hjem til din Yogapraksis. Gør dit hjem til din ashram. Vær en Yogi!

Tillad Herren at udtrykke sin kærlighed via dit sind ved at skabe musik eller anden kunst og nogle omgivelser, som vil være til hjælp for andre.

Hvordan elske dig selv intellektuelt?
Hvad bør du læse? Virker det du læser opløftende på dig eller bare distraherende? Læs noget litteratur hver dag som inspirerer dig og som vil gavne dit helbred, opfordre dig til at meditere, gøre dig glad og bidrage til din personlige udvikling. Der er til eksempel de vidunderlige klassikere Bhagavad Gita, The Kriya Yoga Sutras of Patanjali and the Siddhas, Biblen, og Upanishaderne. Studer dem. Læs de mange inspirerende historier om helgenernes liv.Det vil hjælpe dig til at løse dine problemer.

Kærlighed involverer ekspansion, og intellektet ekspanderer når det får lov at være nysgerrigt, at stille spørgsmål og at reflektere. Alt for ofte bliver folk medlemmer af spirituelle grupper eller en religion, hvis ledere hævder at have patent på den eneste Sandhed. De formaner ofte deres medlemmer til ikke at læse andet end deres specifikke bøger og - værre endnu - aldrig at stille spørgsmål, - men blindt at acceptere hvad end disse ledere siger. Når sandheden skal frem, ja så er det netop det, der er i vejen med religion. Du misbruger dit gudgivne intellekt ved at fornægte det og det er det modsatte af at elske det.Hvis Gud havde ønsket at du skulle være et får ville Han ikke have givet dig en menneskehjerne. Anlæg en videnskabelig tilgang. Stil spørgsmål, eksperimenter, nedfæld dine oplevelser, studer din egen opførsel og reaktioner og sammenlign med andre.  Lær fra alle kilder.Vær din egen læremester. Tillad ikke andre at mestre dig! Afgiv ikke din power til nogensomhelst. Giv ikke køb på din evne til selvstændig tænkning og refleksion. Intellektet kan ikke svare på alt, men det kan løse mange problemer Anvend det til at sammenligne dine egne oplevelser med det de hellige tekster lærer om.

Brug dit intellekt til at udtrykke din kærlighed gennem ærlig tale og klar kommunikation. Anvend det til at løse udfordringer indenfor alle menneskelivets mangeartede områder for at gøre verden til et bedre sted.Tillad det guddommelige at arbejde gennem dit intellekt ved at guide og inspirere dig.

Hvordan elsker du dig selv på det spirituelle plan?
Ordet spirituel hentydede oprindeligt til kærlighed, til kærlighed i sig selv. I vore dage er det blevet et  tvetydigt udtryk, som kan referere til alle slags emner som kommunikation med de døde, clairvoyance, psykiske powers og astralrejser. Disse områder har imidlertid kun lidt at gøre med spirituel kærlighed. Den bedste måde at udvikle din spiritualitet er ved at lægge alle dine tanker, ord og handlinger i blød i kærlighedens nektar, selv de mindste hverdagshandlinger.
For eksempel, behandl dine venner, familie og ukendte fremmede med omsorg og kærlighed.  Vær opmærksom på hvad du tænker om andre. Transformer dine tanker. Led efter det bedste og største i hver enkelt person. Ved at tænke ilde om andre forstærker du blot de negative sider i dem og i dig selv!

Tal kun når du har noget konstruktivt eller opløftende på hjerte; ellers vær stille.

Praktiser Bhakti Yoga regelmæssigt. Lav et alter derhjemme og sæt et billede af din yndlings udgave af det Guddommelige på det.  Chant, syng, bed. Ved at lade som om billedet er din udelte kærlighed værdig, vil du komme til at smage ubetinget kærlighed. Den oplevelse vil være så vidunderlig at du vil ønske at inkludere den i alle dine relationer såvel med mennesker, dyr og ting. Hvis du føler dig tiltrukket af gruppemedlemskab så indgå i en sådan og deltag i gruppens aktiviteter,

Las Guruen være din guide: at blive medskaber sammen med Herren
Det Guddommelige eller Højeste Væsen, hvad du end kalder det, elsker dig.  Det ønsker også at guide dig via Guruen eller det Sri Aurobindo omtaler som ‘det psykiske Væsen’, sjælen i naturen. Det Guddommelige og dets instrument Guruen elsker dig i din sande natur, højere Selv eller sjæl, fuld af medfølelse og visdom. Hvis Guddommeligheden og Guruen kun havde medfølelse ville de ikke kunne guide dig ud af dit livs vildfarelser. Du ville misforstå deres medfølelse og tage den som udtryk for kærlighed m.h.t. hvordan du er nu. Hvis det Guddommelige og Guruen blot var viise, men uden medfølelse ville du, som discipel, givetvis blive knust under byrden af behovet for selv-transformation. Disciple er tilbøjelige til fejlopfattelser, projektioner, illusioner og vrangforestillinger, som forhindrer eller forsinker en konstruktiv relation til Guruen.   

På et vist stadie af dit kærlige forhold til det Guddommelige indser du at du besidder magt og forpligtelse til at skabe din egen tilværelse. Du sætter dig udover den almindelige tilstand af ‘drøm med åbne øjne’, og bliver visionær. Du bliver en Seer. Du forbliver trofast overfor dine drømme, og du ved at drømmene er justeret ind efter din egen visdoms vej og Selvrealisering. Det Guddommelige er dig ikke længere fjernt og du oplever at være medskaber sammen med det Guddommelige.
Det Guddommelige er en generøs giver. Det Guddommelige inspirerer. Når du holder en klar intention om et eller andet, du vil skal ske, konspirerer universet per automatik for at hjælpe dig med fuldbyrdelsen af din plan.Du bliver måske nødt til at arbejde hårdt for at nå målet, men du føler at du ikke selv er den, der handler, blot er et instrument.Du er tålmodig m.h.t. resultatet i tillid til at universet nok skal tage sig af det. Du hviler i nuet og tingene falder på plads af sig selv, når blot du yder din del. Du falder mere og mere i hak med den Guddommelige Vilje. Dette finder sted samtidig med at du holder selvdisciplin i forhold til egoets behov og præferencer.
Hvordan resultatet end falder ud, føler du dig velsignet.

Referencer: Kriya Yoga Sutras of Patanjali and the Siddhas; Tirumandiram; Kriya Yoga Insights Along the Path; Enlightenment: It’s Not What You Think. Alle er tilgængelige som ebøger på  www.babajiskriyayoga.net.


Copyright Marshall Govindan, spring 2018. Alle rettigheder reserveret.

Artikler

Babajis Kriya Yoga Hjemmeside

©1995 - 2024 - Babajis Kriya Yoga og Publikationer - Alle Rettigheder Reserveret. ”Babaji’s Kriya Yoga” er et registreret service mærke)   ॐ Mahavatar Babaji ॐ